RESEPI KETAM MASAK MERAH



Bahan-bahan:

✔9 ekor ketam - dibasuh dan dibersihkan*
✔4 sudu makan cili giling
✔Sos cili secukupnya
✔1 sudu besar sos ikan
✔1 sudu besar sos tiram
✔Sedikit kicap manis
✔4 helai daun limau purut
✔Air asam jawa secukupnya
✔Garam dan gula secukupnya
✔Sedikit hirisan daun sup dan daun bawang

*Direbus bersama garam dan serai yang telah ketuk sampai 3/4 masak dan ditoskan

Bahan-bahan ditumbuk:

✔6 biji bawang merah
✔4 ulas bawang putih
✔Setengah labu bawang besar
✔3 batang serai
✔1 inci halia
✔Setengah inci lengkuas

Cara-cara penyediannya:

1. Panaskan minyak didalam kuali dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga wangi.

2. Kemudian, masukkan cili giling dan tumis sampai pecah minyak.

3. Masukkan sos cili, sos tiram, sos ikan dan kicap manis kemudian kacau sehinga rata

4. Masukkan air secukupnya.

5. Apabila sudah menggelegak, masukkan ketam, daun limau purut, garam, gula dan air asam jawa kemudian kacau rata.

6. Jika sudah masak, bolehlah dihidangkan.

SUMBER ASAL
http://gedungresepi2u.blogspot.com/2016/09/resepi-ketam-masak-merah.html
Selamat mencuba...

Like us on Facebook